Wat voor weer het ook is begin juli, een sporter heeft altijd behoefte aan vochttransport, meer of minder warmte en bescherming tegen wind, regen en kou. Daarom is er een grote diversiteit aan sportkleding op de markt met verschillende kenmerken. De keuze hangt af van de temperatuur, de intensiviteit van de inspanning en jouw persoonlijke voorkeur: heb je het snel warm, of ben je een koukleum?
Wat te dragen tijdens de Marmotte?
Korte fietsbroek:
De korte fietsbroek is misschien wel het belangrijkste en meest persoonlijke kledingstuk. Er bestaan veel verschillende soorten en het belangrijkste waar je op moet letten is de zeem. Welk zeem het beste bevalt is zeer persoonlijk. Bij temperaturen onder de 10-15 graden is het daarnaast verstandig om beenstukken te dragen, die voorkomen dat spieren te veel afkoelen (zie onder).
Zeker tijdens de Marmotte is een goede fietsbroek van onschatbare waarde. Naast spierondersteunende eigenschappen die dan erg goed van pas komen is een zeer goede zeem echt noodzakelijk tijdens zo’n monsterrit.
Kijk hier voor kwaliteitsbroeken van het merk Bioracer
Fietsshirt korte mouw:
Het korte fietsshirt is er in twee hoofdvarianten: met korte rits (1/4, die een klein stukje open kan) en met lange rits (waarbij het shirt helemaal open kan). Het voordeel van een shirt met een lange rits is dat je het shirt zoals gezegd helemaal kan openritsen om beter je warmte kwijt te kunnen bij warme weersomstandigheden of tijdens hevige inspanning tijdens de beklimming van bijvoorbeeld de Galibier of de Alpe d’Huez. Het dragen van enkel een fietsshirt is af te raden onder de 15 graden om te voorkomen dat spieren te veel afkoelen door de buitentemperatuur. Je kunt dat probleem oplossen door een ondershirt te dragen.
Ondershirt:
Het ondershirt, ook wel zweethemd genoemd, heeft als functie het transpiratievocht van het lichaam te halen en te zorgen dat het zweet wordt doorgegeven aan de tweede en eventueel derde kledinglaag. Je houdt zo het bovenlichaam droog en koel. Eén van de toonaangevende merken onderscheidt bijvoorbeeld vier categorieën: cool, light, warm en x-warm, waarbij de twee laatstgenoemde niet zo geschikt zijn voor de Marmotte maar meer voor wintersporten. De kleding uit de coollijn houdt het lichaam koel en droog. Zeer goed ademend en licht van gewicht voor gebruik bij hoge temperaturen en intensieve activiteiten. Optimaal vochttransport, elastisch en snel drogend. De lightlijn biedt maximaal comfort in elke situatie en bij ieder weertype. Dit sportondergoed is het hele jaar te gebruiken.
Arm- en beenstukken:
Arm- en beenstukken worden vaak gebruikt op dagen dat er flink wat temperatuurverschil wordt verwacht. Op het moment dat het warmer wordt tijdens een beklimming kan je de arm- en beenstukken namelijk gemakkelijk uitdoen of opstropen; als het daarna tijdens de afdaling op grote hoogte en met hoge snelheid koud wordt, trek je ze weer aan en koelen de spieren niet teveel af. Ook bij de start, waar vaak lang gewacht moet worden bij nog lage temperaturen, dragen de coureurs vaak arm- en beenstukken.
Windstopper body of jasje:
De windstopper bodies of jasjes zijn gemaakt van een speciaal materiaal, waardoor het de wind buiten houdt maar ze toch blijven ademen. Hierdoor koelt de wind het lichaam niet af. De windstopper is vooral handig in de bergen tijdens afdalingen. Tijdens de beklimming kan je de windstopper ver openritsen of vaak klein opbergen in het achterzakje van je fietsshirt. Windstopper bodies of jasjes zijn vaak ook water afstotend. Ideaal ingeval van een onverwachte regenbui.
Daarnaast is het dragen van handschoenen nuttig, niet alleen om het zweet van je gezicht te kunnen wissen, maar ook om bij veel zweten grip te houden op je stuur en om bij een valpartij bescherming te bieden tegen al te veel schade aan de huid. Een sportbril tegen de zon (en als bescherming tegen vliegjes en ander zaken die hinderend in je ogen kunnen vliegen) alsmede een goede helm voor de veiligheid completeren je uitrusting.
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo’s. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo’s, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées, Marmotte Valais in Zwitserland, maar ook naar uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse & Italiaanse Alpen, Dolomieten en de Spaanse Costa Blanca waar het geweldig fietsen is! Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.
Hallo,
Ik ben op zoek naar een fietsshirt uit 2009. Mijn vriend heeft toen de Marmotte gefietst en na afloop heeft hij een blauw shirt gekregen met de route erop. Hij is die kwijt geraakt en daar baalt hij nog steeds heel erg van. Nu wilde ik uitzoeken of dat shirt nog ergens te krijgen is. Ben ik hiervoor op het goede adres?
Ik hoor graag van u
Vriendelijke groet,
Anne van der Veer
Hallo Anne,
http://Www.marmottecyclo.nl is een blog over cyclo’s, zoals La Marmotte. Wij zijn niet van de officiële organisatie. Je kunt het beste een mailtje sturen naar de organisatie, zie http://www.sportcommunication.com onder contact.
Groetjes,
Robert