We hebben de cols van de Marmotte voor je op een rijtje gezet. In totaliteit meer dan 5000 te overbruggen hoogtemeters:
Col du Glandon:
Als eerste col staat de Col du Glandon op het programma.
Een lange, onregelmatige, supermooie klim! Vanuit Bourg d’Oisans kun je deze prima verkennen in de week voorafgaand aan de Marmotte.
Vanaf Barrage du Verney is de Glandon bijna 25 kilometer lang met zo’n 1300 hoogtemeters. De top ligt op 1924 meter.
De weg naar Col du Glandon is geopend in 1898 en is over het algemeen slechts toegankelijk van juni tot oktober.
Col du Télégraphe:
De 2e klim is de Col du Télégraphe.
Vanuit het noorden is de berg 11,8 km lang, 856 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 %.
Laatste doorkomst Tour de France: 2007.
Fout die sommige Marmotten maken is de Télégraphe als opwarmertje voor de Galibier te zien.
Col du Galibier:
Na een afdaling van 3,4 km tot Valloire begint de gevreesde klim van de Col du Galibier.
Vanuit Valloire 18,1 km afzien, 1245 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 %.
Vooral de laatste 8 kilometers na het bekende bruggetje bij Plan Lachat zijn pittig.
Tour de France: In 2011 stond de Galibier 2 keer op het programma en was de hoogste finishplaats in de Tour ooit. Andy Schleck was hier de held van de dag.
Alpe d’Huez
De laatste uitdaging in de Marmotte: Alpe d’Huez ook wel door Nederlanders liefkozend de Alpe of de Nederlandse berg genoemd. Al stamt de 8e en laatste Nederlandse overwinning uit 1989 (Gert-Jan Theunisse).
De beklimming is 13,8 km, 1061 te overwinnen hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 %.
21 haarspeldbochten, waarvan de eerste 5 bochten het zwaarst zijn.
In het geval je conditie of de toegestane het niet meer toelaat om de Alpe op te rijden krijg je de de eervolle vermelding van “Marmotton“.
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo’s. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo’s, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées, Marmotte Valais in Zwitserland, maar ook naar uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse & Italiaanse Alpen, Dolomieten en de Spaanse Costa Blanca waar het geweldig fietsen is! Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.
Weet iemand of de Galibier alweer open is? Over drie weken ga ik daar op vakantie en wil dan deze berg beklimmen.
Hallo Henk, op http://bike-oisans.com/fr/cyclotourisme-oisans/ouverture-cols-oisans kun je de actuele status van de cols in de regio Oisans lezen. Let wel op, want de tunnel du Chambon tussen Bourg d’Oisans en de Galibier is gesloten, dus je kunt niet eenvoudig van Bourg naar de Galibier. Het bootje dat men heeft ingezet om mensen van de ene naar de andere kant van het meer te brengen gaat volgens de informatie die ik op dit moment heb niet meer.
Hallo,
In 2021 gaat het parcours opnieuw over de Croix de Fer, zo naar beneden en dan richting Télégraphe. Op de officiële site en de mails wordt er ook steeds bij vermeld dat daarmee o.a. het vlakke stuk in de Maurienne vallei wegvalt. De vraag is echter hoe je dan wel richting télégraphe rijdt ?! Je kan dat wel zien op het plannetje maar ik vraag me af of er iemand echt heel concreet kan zeggen hoe dat tussenstuk eruit ziet … ! Want dat lees je nergens !
(want tenslotte is het parours in zijn totaliteit niet minder lang, integendeel zelfs)
Is dat langer, korter, klimmend, dalend, vlak ?
Hallo Stein,
Bedankt voor je reactie. De Franse organisatie heeft inderdaad bekend gemaakt dat de route van de Marmotte Alpen via de (afdaling) van de Croix de Fèr loopt en niet via de (affdaling) van de Glandon.
Zoals je waarschijnlijk weet is de klim van de Glandon en de Croix de fèr eigenlijk één en dezelfde klim vanuit de kant van Allemont. Ter hoogte van het restaurant ben je na een kleine 20 km ongeveer op de top van de Col du Glandon en klim je dus volgend jaar nog 2 km door naar de top van de Croix de Fèr, dit zijn ongeveer 100 à 150 extra hoogtemeters, het is geen superzwaar stuk. Daarna daal je af richting Saint Jean de Maurienne en kom je dus een tiental km verder in de Maurienne vallei uit dan voorheen met de route met de Glandon het geval was. Vanaf Saint Jean de Maurienne is het ongeveer 12 km naar de voet van de Col du Télegraphe in Sain Michel de Maurienne, dit zelfde stuk zat dus ook voorheen in de route met de Glandon. Deze 12 km zijn niet helemaal vlak, ik schat dat er 150 à 200 hoogtemeters in zitten met wisselende stijging van een paar procent tot een procent of 6. De warmte kan hier in eind juni ook mee gaan spelen. In combinatie met de warmte wordt ’t vaak als best een pittig stuk ervaren. Erg belangrijk hierbij is dat je je eigen tempo rijdt en je niet laat meeslepen door anderen. Aanpikken bij een groepje kan goed zijn, maar de uitdaging voor iedereen is om een groepje van eigen niveau te vinden en je niet daar al naar de knoppen te (laten) rijden ;-)
Om het wat overzichtelijker te maken heb ik het even in een filmpje gezet, dat is misschien wat handiger: https://youtu.be/E3s9o86nJjI
Hopelijk heb je er wat aan!
Groeten,
Robert
http://www.MarmotteCyclo.nl
http://www.TourdeVacance.com
PS: Ik zie dat ik deze hoogteprofielen pagina nog moet bijwerken, de route pagina van de Marmotte Alpen werken we ook regelmatig bij: https://www.marmottecyclo.nl/marmotte-2021-route/ als er verder nieuws over de route is.