Marmotte Granfondo Pyrénées Arrangement 2024
augustus 19 - augustus 26
Marmotte Pyreneeën Arrangement
inclusief startbewijs, bevoorradingsservice en trainingsritten
Marmotte Pyrénées op 25 augustus 2024 (datum nog niet bevestigd)
Op zoek naar de ultieme uitdaging voor 2024? Met een afstand van 165 km en 5600 hoogtemeters heeft de Marmotte in de Alpen sinds 2016 een broer in de Pyreneeën gekregen: de Marmotte Granfondo Pyrénées. Een geweldige cyclo met pas vier edities achter de rug, en een nu al berucht parcours vanwege het aantal hoogtemeters en de legendarische Aspin en Tourmalet. Deze laatste mag je maar liefst van twee kanten beklimmen. Met tot slot de finish bovenop de vijfde (!) col Hautacam maakt deze cyclo tot een ware kraker die al bij menig wielrenner op het verlanglijstje staat. De start vindt om het jaar wisselend plaats in Argelès Gazost of Luz Saint Sauveur. In 2024 is de start in Luz Saint Sauveur. Argelès Gazost is een toeristisch stadje en ideale uitvalsbasis voor een prachtige wielervakantie. Met dit arrangement kies je voor een volledig georganiseerde week inclusief startbewijs, trainingsritten, bevoorradingsservice en hotel met maaltijden.
Marmotte Granfondo Pyrénées 165 km, 5500 hm
De Marmotte Pyreneeën overtreft met 5500 hoogtemeters de stoutste verwachtingen. Het is veelzeggend dat organisator Sportcommunication niet minder dan vier bevoorradingsposten plaatst met nog twee extra waterpunten. Maar wie dit aan kan zal genieten van een adembenemend parcours en onderdeel uitmaken van zijn rijke wielerhistorie.
Na een relatief rustig eerste stuk krijg je meteen de hoogste col van de Pyreneeën voor je kiezen: de Tourmalet. Een klim van 19 kilometer met 1400 hoogtemeters die gevreesd wordt vanwege de lange steile stukken van zo’n 10%. Geen andere col is in de Tour de France zovaak beklommen en zoveel vervloekt als de Tourmalet. In 2019 was de finish op de top van de Tourmalet, spektakel verzekerd. Op de top staat een beeld van de eerste renner die in 1910 de Tour de top bereikte, Octave Lapize. Hij noemde de tour-organisatie ‘moordenaars’ vanwege deze onmenselijke col. Na deze vuurdoop vervolgt de route richting de prachtige Hourquette d’Ancizan, waarna vanuit Arreau de Col d’Aspin op je wacht. Ruim 12 kilometer lang met een steilste stuk van bijna 11%. De Col d’Aspin is opnieuw een klassieker uit de Tour de France en legendarisch vanwege wielrenner Eugene Christophe. Deze brak in 1913 tijdens de afdaling zijn voorvork en was verplicht deze zelf te repareren. Hij heeft 13 km te voet afgelegd om bij een smid in Sainte-Marie-de-Campan zelf zijn vork te herstellen. Hij werd 7e in het eindklassement. Vanuit Sainte-Marie-de-Campan mag je voor een tweede keer de Tourmalet op. Een klim om je compleet op stuk te bijten want deze 4e col in het parcours is de zwaarste. Zodra je dit redt, verdien je na de afdaling in Luz-Saint-Sauveur de titel “Marmotton”. Maar de echte finish ligt op de top van de Hautacam, ook weer een klim met een rijke Tour de France historie.
Kijk hier voor alle details van het Marmotte Pyrénées arrangement.