Hartje winter. Het kerstdiner nog in de benen, de heerlijke luiheid van de vakantie nog vers in gedachten en weinig renners op de weg. Maar de lente lonkt, de weg roept, je fiets ratelt ongeduldig. Aan de bak! Het vet aan de fiets in plaats van aan jou. Conditie opbouwen. En die conditie hangt samen met de overtollige kilo’s die er deze winter zijn bijgekomen. Dus…afvallen! Voor de meeste renners een uitdaging na minder kilometers te hebben gemaakt de laatste maanden. Kortom, de wielerklassieker, het gevecht van het voorseizoen, is weer gestart!
Hoe pak je dat nou aan als je, zonder honger te lijden, je vetpercentage (en gewicht) omlaag wilt brengen? Het lijkt heel simpel (en dat is het eigenlijk ook): minder eten, meer bewegen. Maar als fanatieke sporter heb je ook je energie nodig. Wanneer heb je de juiste balans te pakken? Enkele tips om op een gezonde manier van je overtollige vetvoorraad af te komen.
- Lijdt geen honger, vooral niet als je je fiets weer vaker te voorschijn haalt. Te lang niet eten of in totaliteit te weinig eten kan zorgen voor de bekende ‘hongerklop’ met als resultaat dat je alles wat los en vast zit gaat eten (en dan vaak niet de meest gezonde keuzes maakt)
- Eet elke dag om de 3 uur. Op momenten dat je lange ritten fietst: elke 2 uur koolhydraten. Laat je er langer tussen, dan is het risico op over-eten naderhand te groot
- Wat je eet, hangt af van het moment van de dag en of je wel of niet traint. Over het algemeen geldt:
- Kies magere, proteïnerijke voedingsmiddelen op dagen dat je niet fietst.
- Kies koolhydraten op fietsdagen.
- Voor snelle energie (dus vlak voor en tijdens het fietsen) kies je koolhydraten als fruit (banaan) of isotone sportdrank
- Voor energie gedurende de dag kies je koolhydraten als volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa
- Magere proteïnerijke voedingsmiddelen zijn magere kwark, hüttenkäse, tonijn, kipfilet, biefstuk, gekookte eieren of omelet. In combinatie met de koolhydraten een goede aanvulling na een intensieve training
- Drink veel water op alle dagen. Neem alleen sportdrank als je langer dan 1,5 uur traint. Dan begint de glycogeenvoorraad op te raken.
Ik wens iedereen veel succes bij het winnen van deze wielerklassieker van het voorseizoen. Elk jaar moet je weer aan de bak. Uiteraard geldt voor iedereen een specifieke voeding.
Voor een persoonlijk sportvoedingsadvies kun je terecht bij Judith Schelling, sportdiëtiste en voedingscoach (ook online advies mogelijk als je niet in de buurt woont). In Nederland kun je met een verwijzing van je huisarts gebruik maken van dieetadvisering en voedingsadvies uit de basisverzekering!
Heb jij nog tips voor andere renners met overgewicht of misschien ben je zelf al veel kilo’s kwijt ? Laat het hieronder weten.
Lees hier Deel 2 van “Kilo’s, het gevecht van het voorseizoen” door sportdiëtiste Judith Schelling.
Judith Schelling is professioneel sport-dietiste & persoonlijk voedingscoach bij Mijnvoedingscoach.nl te Den Haag. Judith is gespecialiseerd in coaching bij overgewicht en sportvoeding. Ook online advies, als je niet in de buurt woont is mogelijk! Met een verwijzing van je huisarts kun je gebruik maken van dieetadvisering en voedingsadvies uit de basisverzekering.
Contact:
judith@mijnvoedingscoach.nl
http://wwww.mijnvoedingscoach.nl
+31 (0)639825245
Beste Robert,
Ik lees met interesse de stukjes over de voorbereiding Marmotte en voeding etc.
Ik kom o.a. dit tegen:
Drink veel water op alle dagen. Neem alleen sportdrank als je langer dan 1,5 uur traint. Dan begint de glycogeenvoorraad op te raken.
Mijn vraag is nu: als ik meer dan 1,5 train, moet ik dan vanaf het begin sportdrank drinken of de eerste 1,5 uur niet en pas daarna? Wat is het advies, een bidon met water en een bidon met sportdrank, of beiden met sportdrank? En heb je nog een advies wat voor een sportdrank, want internet staat vol met verschillende sportdranken.
Ik zie graag je reactie en advies tegemoet.
Vriendelijke groeten,
Jos
Beste Jos,
Bedankt voor je bericht.
Als je meer dan 1,5 uur gaat trainen, is het van belang om al direct te beginnen met aanvullen van koolhydraten en vocht. Één bidon met water en één met sportdrank is beter. Tijdens de training kan het drinken van beide worden afgewisseld. Alleen van belang bij een rit langer dan 1,5 uur. Na 3 uur alleen sportdrank. Een isotone sportdrank is dan vaak het meest ideaal, omdat je beide daarmee combineert en het niet zwaar op de maag valt tijdens het sporten. Een isotone sportdrank houdt in dat het 6-8 gram koolhydraten per 100 ml bevat. Voorbeelden daarvan zijn
AA Isotone (dus niet de AA High Energy)
AH Sportdrank
Aquarius alle smaken (behalve Zero Lemon, want die bevat geen suiker en is dus geen isotone sportdrank)
Isostar Hydrate&Perform of Long Energy Poeder (allebei poeders die je zelf moet aanlengen met water)
Extran Hydro drank
Born sportdranken
De ervaring leert dat elke sporter meerdere soorten uitprobeert voordat hij/zij bij de voor hem/haar meest ideale soort uitkomt.
Sinds 21 april woon ik in Macedonie in Ohrid, dus een bergachtig fietsgebied. Toen we hier aankwamen woog ik 80 kilo. Nu ruim 4 maanden verder weeg ik 70 kilo en ik ben 66 jaar. In het algemeen is het zo dat ik om de andere dag fiets. Afwisselend vlak, geaccidenteerd en bergachtig (ca. 10% stijgingspercentage).Sinds we hier ons vestigden, ben ik erg op mijn voedingspatroon gaan letten. Licht ontbijt maar wel veel water en koffie drinken. Binnenshuis een uur grondoefeningen doen en dan op de racefiets. Trainen doe ik ca. 2 tot 3 uur. En het liefst heel afwisselend. De rest van de dag doe ik rustig aan en ga ik op tijd naar bed, ’s Middags zwem ik bijna elke dag in het meer van Ohrid, maar nooit langer dan een half uur.
Met vriendelijke groet,
Hans van den Bergh