38Shares

Langzaam liepen de hotels en campings in de week van La Marmotte weer vol. Donderdag en vrijdag was er tijd genoeg voor het ophalen van de startnummers. Vrijdag was de dag van de relatieve rust. Door sommigen werd er nog wat op het vlakke gefietst, anderen beperkten zich tot wat klein onderhoud en het bevestigen van de startplaatje en chip aan hun fiets en natuurlijk het klaar leggen van kleding en bepakking. Vrijdagavond natuurlijk iedereen vroeg na een koolhydraatrijke maaltijd op Ă©Ă©n oor! De eerste deelnemers gingen al om zeven uur van start. De startnummers 4000+ waren om 7:50 uur als laatste aan de beurt. Op naar de eerste uitdaging van deze dag, col du Glandon! Veel deelnemers hadden in de week voor de Marmotte nog even de moeite genomen om deze col te verkennen, aangezien deze niet ver van Bourg ‘d Oisans ligt. De Glandon is een lange (24 kilometer), onregelmatige col. Relatief rustig aan beginnen is het devies. Ongeveer halverwege de Glandon bij de waterbak in het dorpje Riviers werd door sommigen nog dankbaar een bidonnetje gevuld. Op de top van de Glandon de eerste en drukke bevoorradingspost van de organisatie. Hoewel de technische afdaling van de Glandon is geneutraliseerd, helaas toch enkele forse valpartijen. Mogelijk met ernstige gevolgen, maar heb deze berichten nog niet bevestigd gezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de afdaling een dikke 20 kilometer “vals plat” naar Saint-Michel de Maurienne, de voet van col du TĂ©lĂ©graphe. Hoewel dit zeker niet de moeilijkste klim in de Marmotte is werd deze vanwege de hitte door heel wat renners als  zwaar ervaren. Op de top bij Valloire gelukkig weer een bevoorrading. Je hebt er dan bijna 98 kilometer van de route opzitten om daarna aan de voor velen grootste hindernis van de dag, ofwel col du Galibier te beginnen. De 17 kilometer lange Galibier is pittig en al helemaal met deze hitte. De laatste acht kilometer als je tussen de sneeuwwanden (mooi gezicht trouwens!) rijdt zijn echt supersteil. Heel wat renners moesten hier meerdere keren van hun stalen ros om even goed uit te blazen en de spanning van de benen te halen. Op de top wederom een bevoorrading voor de gelukkigen die nog goed konden eten. Na lange inspanningen kan het lastig worden om te eten, dit is echter wel te trainen. In het lange stuk van de afdaling van de Galibier en col du Lautaret naar de voet van Alpe d’Huez kon je afhankelijk hoeveel je tot dan had moeten geven nog enigszins herstellen. Daarna -als je voor 18:15 uur aan de voet van de Alpe was- vol goede moed beginnen aan de laatste col. En wat voor Ă©Ă©n…is de Alpe d’Huez normaal gesproken al pittig, met dik 30 graden en in de volle zon was dit flink afzien! Terwijl het boven bij de finish alsmaar drukker en gezelliger werd waren nog heel wat renners bezig met hun slotklim. Voor iedereen die meegedaan heeft -uitgereden of niet- chapeau!  De Marmotte vraagt een gedegen voorbereiding en training, dit is geen rit die je er even tussendoor doet.

[nggallery id=5 template=”player”]

De Toppers

Naast renners voor wie het doel goud, zilver of uitrijden was, waren er natuurlijk ook weer de toppers uit het prioriteitsvak die voor de “eeuwige roem” gingen rijden. Opvallend: 4 Belgen in de top 5! Winnaar Bart Bury met een tijd van 05:32:01 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een -niet misselijk- gemiddelde van 29,43 km. Een verbetering van de recordtijd (5:32:23) van Michel Snel in 2011. Laatstgenoemde reed deze editie, na vorige week de Dolomieten marathon gewonnen te hebben niet mee. Trois Ballons winnaar Frederic Glorieux moest dit keer genoegen nemen met een derde plaats. Twee Nederlanders in de top 10: Mike Terpstra en Paul Kneppers. Grinta renner Bart van Damme, vorig jaar tweede in het klassement had spaakbreuk in Valloire en kon pas op de top van de Galibier geholpen worden met een “iets beter” achterwiel. Van de MarmotteCyclo “prominenten” vinden we Raymond Elisabeth terug op een verdienstelijke 50e plaats (9e in categorie 40-49 jaar!) in 6:19:31 uur. Ayhan Yavuz vinden we terug op plaats 164 in een tijd van 6:43:24 uur. De talentvolle, 18-jarige! Elroy Schut reed zijn allereerste Marmotte in 6:50:56 uur. Bij de dames werd La Marmotte gewonnen door de Nederlandse Margriet de Beus in een tijd van 6:45:37 uur. Kijk hier voor alle uitslagen. Voor je tussentijden op de diverse cols kun je op deze pagina kijken. Wil je je verhaal kwijt over La Marmotte 2013, laat het me weten via robert@marmottecyclo.nl

38Shares
author avatar
Robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées, Marmotte Valais in Zwitserland, maar ook naar uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse & Italiaanse Alpen, Dolomieten en de Spaanse Costa Blanca waar het geweldig fietsen is! Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.