2Shares

In aanloop naar een cyclosportive als La Marmotte is het belangrijk om op tijd dit doel te stellen zodat je al vanaf de winterperiode gericht hier naar toe kunt werken. Gericht is hierbij het keyword. Juist door te focussen, serieus met je doel bezig te zijn en niet “zomaar wat te fietsen” zul je je grenzen kunnen verleggen.

De winterperiode, de basis
Tijdens de winterperiode wordt de basis gelegd voor het komende wielerseizoen en deze periode wordt niet voor niets door veel trainers de belangrijkste trainingsfase genoemd. Één van deze trainers (en tevens arts) is de Deen Jesper Bondo Medhus, die in zijn e-book “12 week winter training program” (aanrader trouwens) zijn know-how uit de doeken doet en laat zien hoe je met een 12 weken durend programma in de winter een solide basis kunt leggen voor het komende fietsseizoen en je je fietsmaatjes in het voorjaar de loef kunt afsteken. Veel trainingschema’s zijn erop gericht om de fietsconditie in de winter te onderhouden met duurtrainingen, waardoor het aërobe uithoudingsvermogen wordt getraind. Hoewel aërobe trainingen vanzelfsprekend essentieel zijn voor een duursport als wielrennen gaat de opvatting van Medhus verder en combineert hij deze met specifieke intervaltrainingen. Meer daarover kun je in zijn e-book lezen, dat rechtstreeks via zijn website te bestellen is.
Als je voor een bepaalde manier van trainen kiest blijf dan altijd kritisch of dit wel de beste trainingswijze voor jou is. Trainen is persoonlijk en alleen jij weet hoe je je voelt. Voorkom overtraining en blessures, evalueer mede daarom regelmatig met je trainer.

Kou en kleding, veiligheid.
Er zijn vele mogelijke trainingsvormen in de winter: op de mooie dagen kun je nog altijd lekker op de weg je duurtraining uitvoeren, veel renners gaan in de winter de MTB op en door de week is het vaak de beurt aan de spinning bike in de sportschool.
Mocht je de weg op gaan of het MTB’en oppakken, zorg er dan in ieder geval voor dat je goed aangekleed vertrekt, dat wil zeggen werk met diverse kledinglagen bestaande uit goed ademende materialen. Als je materiaal draagt dat nat blijft, zal dat koud aanvoelen. Je moet dus zorgen voor kleding die het transspiratievocht van je lijf haalt (thermoshirt), het naar de volgende kledinglaag transporteert en het vervolgens laat verdampen. Daarnaast uiteraard goede handschoenen, overschoenen etc. Zorg er daarnaast voor dat je goed zichtbaar bent: kleding met reflectiemateriaal en goede verlichting op zowel kleding als fiets is een must.

Tot slot…
Voor degenen die nog wat overtollige kilo’s kwijt willen: ook daarvoor is dit de uitgelezen periode. Aangezien de trainingsintensiteit bij haast iedereen wat lager ligt, kun je best met wat minder eten toe zonder dat dat ten koste gaat van het pestatievermogen. Het is jammer in het voorjaar te moeten concluderen dat het strakke lijf van eind vorig seizoen als sneeuw voor de zon is verdwenen.

 Ik ben benieuwd hoe jij de winterperiode aanpakt, als je hieronder wat laat weten zou dat heel leuk zijn.

2Shares
author avatar
Robert Bernaerts
Robert is eigenaar van MarmotteCyclo.nl en geeft je graag tips en informatie over de mooiste Granfondo's. Met TourdeVacance.com biedt hij reizen op maat naar Granfondo's, zoals La Marmotte Alpes, Marmotte Pyrenées, Marmotte Valais in Zwitserland, maar ook naar uitdagende fietsgebieden, zoals de Franse & Italiaanse Alpen, Dolomieten en de Spaanse Costa Blanca waar het geweldig fietsen is! Ben je voor jezelf of een groep op zoek naar een mooie uitdaging of heb je een vraag neem contact op.