31Shares

De fiets en techniek zijn onlosmakend met elkaar verbonden. De evolutie van de fiets of soms eerder “de wil” van de fabrikant gaat snel. Van staal naar carbon en van buiscommandeurs naar elektronisch schakelen. Er is heel wat uitgevonden om de fietsende mens van gemak te voorzien. Toonaangevende magazines staan er vol mee. Vaak eerst getest in het profpeloton en na goedkeuring voorgesteld aan het grote publiek. Voor elke discipline gaan ingenieurs door het stof om de meest mooie, exotische en vaak in hun ogen “beste” onderdelen en/of materialen te ontwikkelen. Maar red je het alleen met de beste onderdelen of materialen? Nee, is mijn mening. Een goede fietstechnicus maakt het verschil.

Veranderingen in wielerland
Als fietstechnicus met 25 jaar ervaring en parttime mecanicien bij een profploeg, zit ik dicht bij het vuur en heb ik de evolutie zelf in handen gehad. Door de jaren heen is er veel, heel veel veranderd in wielerland. Zo trainde je eerst nog op hartslag en omwentelingen per minuut, nu gaat het om watt per kilo lichaamsgewicht. Voorheen werd je door een goede fietsenmaker juist op de fiets gezet, nu heb je overal toegankelijke professionele meetcentra’s. De een nog uitgebreider dan de ander. Uiteindelijk ben jij diegene die het moet doen; hoeveel investeer je, hoe groot is je talent en je doorzettingsvermogen? Techniek, materiaal en juiste positie op de fiets helpen je daarbij.

Hightech spul
Het materiaal van nu is niet meer het materiaal van vroeger. De momentsleutel heeft een prominente plek ingenomen op het gereedschapsbord. Je versnellingen finetunen met je laptop kon je je tien jaar geleden nog niet voorstellen. De diversietijd en mogelijkheden zijn ongekend. Het hightech spul van deze tijd rendeert, maar heeft veel meer zorg en aandacht nodig. Dit vraagt om een fietstechnicus die veel van materialen weet, die een hoog analytisch vermogen heeft en van alle markten thuis is, maar die ook sleutelvaardig is en fingerspitzengefühl heeft.

Fietsmecanicien maakt het verschil
Als wielerliefhebber kun je tegenwoordig van alles op het wereldwijde web vinden; van onderdelen tot testresultaten tot hoe je onderhoud pleegt. Maar is een wielerliefhebber dan ook een mecanicien? Nee, zeg ik dan. Een wielerliefhebber kan niet zonder een goed geschoolde en ervaren mecanicien. Een mecanicien heeft de kennis over de materialen, nieuwste ontwikkelingen, techniek, fietspositionering en fiets gerelateerde problematiek. Hij kan vanuit zijn passie voor het vak je helpen met alle voorkomende problemen en vragen. Hij kan je helpen het verschil te maken! In de komende blogposts ga ik jullie dan ook meer informatie geven over materialen, nieuwe ontwikkelingen, techniek, fietspositionering en fiets gerelateerde problematiek.

Met sportieve groet,
Roger Michielsen

31Shares
author avatar
Roger Michielsen
Roger Michielsen is een gepassioneerd wielertechnicus met 25 jaar ervaring in onderhoud en reparaties van racefietsen, mountainbikes en triathlon fietsen. Deze passie voor de wielersport past hij elke dag toe in zijn bedrijf Fix and Ride. Een bedrijf dat professionele, hoogwaardige en flexibele fietsservice levert. Zelf beoefent Roger de sport ook, weliswaar minder dan vroeger, maar nog altijd even fanatiek! Contact: Roger Michielsen Stuur E-mail 013-5913766 of 06-49314439 Website: http://www.fixride.eu/